ПРОЈЕКТИ УЗ ПОДРШКУ ЕУ, ПОВЕЗУЈУ ОПШТИНЕ У РЕГИОНУ
16.01.2012

Делегација бугарске општине Ботевград посетила је општину Палилула и са својим домаћином, председником Бобаном Џунићем обишла локацију у насељу Паси Пољана где ће се градити спортски терени.Захваљујући пројектним активностима Градске општине Палилула, у истуреном одељењу Основне школе "Краљ Петар-Први", у насељу Паси Пољана, до краја марта месеца 2013. изградиће се спортски терени за одбојку, кошарку и рукомет, тениски терен, трим стаза, стаза за скок у даљ, атлетска стаза. Вредност ове инвестиције на Палилули, која ће бити остварена уз подршку ЕУ је око 218 480.74 Еура. Ученици као и велики број младих овог приградског насеља општине Палилула, које има досељена, избегла и расељена лица из Хрватске и са Косова и Метохије, већ од пролећа ове године имаће идеалне услове за развој спортско-рекреативних активности.

На опште задовољство свих нас у Градској општини Палилула, коначно смо отпочели са извођењем радова у насељу Паси Пољана. Данас су са нама и наши партнери на пројекту „МОДЕРНСПОРТ“, из бугарске општине Ботевград – рекао је председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић, приликом обиласка локалитета поред истуреног одељења Основне школе "Краљ Петар-Први", у насељу Паси Пољана. Они су радове по пројекту завршили а нас очекују грађевински радови на површини од 4.400 квадратних метара, које треба да завршимо до 28. марта, нагласио је председник Џунић. Градска општина Палилула у Нишу има јасну визију да путем региналне сарадње и добрих пројектних идеја у наредном периоду повуче значајна средства из ЕУ-Фондова ИПЕ и других донатора, која нису део нашег скромног буџета већ долазе из других извора.

Задовољни смо досадашњом сарадњом са општином Палилула-истакао је Красимир Андреев, заменик председника општине Ботевград. Ми смо овде као партнери српској општини у оквиру прекограничног програма Бугарска – Србија. Сада смо видели каква је ситуација на терену, овде у насељу Паси Пољана и веома смо срећни што смо овде. У оквиру нашег дела пројекта завршили смо планиране радове. Изградили смо четири кошаркашка терена и паркинг поред њих, као и собе за одмарање. Вредност нашег дела пројекта је око 200.000 еура што значи да укупан пројекат вреди више од 400.000 еура.

Пројекат „Модернспорт“ јесте наша референца за даљу активност, овог пута у области унапређења спорта и рекреације младих, рекао је Бобан Џунић. Вредност овог пројекта износи готово половину средстава које ми добијемо трансвером за шест месеци од града за остваривање основних функција организације рада наше општине. Нажалост креативност отвара проблем а то је, како обезбедити средства за предфинансирање планираних активности пројекта. Разумевање руководства града и других надлежних органа је у томе веома значајно.